Dank

Bij het samenstellen van deze encyclopedie heb ik gebruik gemaakt van een groot aantal bronnen. Ze staan vermeld op de gelijknamige pagina. Het betreft publicaties, online-informatie, waaronder Wikipedia, en persoonlijke contacten. Voor de illustraties heb ik vooral gebruik gemaakt van oude ansichtkaarten. Daarnaast heb ik zelf gemaakte foto’s opgenomen. Bij foto’s van derden is voor zover bekend de naam van de fotograaf vermeld.  

Het hoofdstuk over de ondernemers in Muiderberg is gebaseerd op gesprekken met de winkeliers in de Dorpsstraat en een aantal inwoners met een langdurige Muiderbergse achtergrond. Veel feiten zijn dubbel gecheckt en vergeleken met informatie die ik elders heb opgedaan. Over een aantal onderwerpen ontving ik gedetailleerde informatie van Erik Pieter Vlaanderen, met name over de cafés/restaurants die in het ‘horecapand’ Populierenlaan/hoek Graaf Florislaan hebben gezeten. 

Voor de informatie over bestaande en soms ook verdwenen, verenigingen, stichtingen en initiatieven heb ik veel medewerking ondervonden van huidige en voormalige bestuurders of andere (oud-)leden. Zij hebben ook vrijwel allemaal mijn teksten over hun ‘werkgebied’ gelezen en waar nodig gecorrigeerd. Hun namen staan vermeld bij ‘persoonlijke contacten’ op de pagina Bronnen.

Voor de geschiedenis van de scholen heb ik veel opgestoken van oud-leerlingen, die ik heb bereikt via de Facebookgroep ‘Oud Muiderberg’. De groepsleden die reageerden waren Carina ter Beek, Jan de Haan, Rob Jut, J.W. de Groote, Marian Rudolphus, Rita Schipper, Wibe Sierksma, Carla Teerhuis-Slokker en Yolanda Wessel. Door bemiddeling van Pauline Goudzwaard kon ik het archief van de Oranje Nassauschool raadplegen.

Veel over de vrijwillige brandweer heb ik opgestoken van Peter Wegman. Hij was tevens een van de meelezers en heeft het meeste beeldmateriaal aangeleverd. De gehele encyclopedie is tevens meegelezen door Jan de Beus, Rob van Dijk en Charles Wiss. Mijn zoon Roy Mock heeft geholpen bij de filmmontages. Michiel Koekoek was van onschatbare waarde bij de technische realisatie van deze website.

Ik bedank iedereen die in woord of geschrift heeft bijgedragen aan de totstandkoming van deze encyclopedie. Mocht iemand fouten ontdekken dan hoor ik dat graag. De gebruikers van de encyclopedie wens ik veel informatieve en leerzame momenten. Om actueel te blijven zal ik deze encyclopedie voortdurend aanpassen aan nieuwe ontwikkelingen in en rond Muiderberg.

Harry Mock