ZAALSPORTVERENIGING MUIDERBERG

ZAALSPORTVERENIGING MUIDERBERG (ZSM) –  de op 15 december 1983 opgerichte turn- en gymnastiekvereniging zit vanaf de start in de sportzaal van verenigingsgebouw De Rijver. De vereniging is min of meer voortgekomen uit de gymnastieklessen die al generaties lang werden gegeven als onderdeel van de Sportclub Muiderberg. Deze activiteit vond destijds plaats in het gymzaaltje van de openbare lagere school op de Brink, de latere Vinkenbaan-school.

ZSM biedt de gelegenheid tot het beoefenen van diverse zaalsporten. De nadruk ligt van oudsher op gymnastiek. De hoogtijdagen lagen in de vorige eeuw, toen de vereniging op zeker moment 500 leden telde, verspreid over vijf afdelingen: gymnastiek (incl. turnen), volleybal, judo, basketbal en badminton.

De oudste afdeling is gymnastiek, nog altijd de kernactiviteit van de vereniging. Een centrale rol speelde hierbij trainster Francien de Haas, die jarenlang les gaf aan jeugdleden en volwassenen. Zij had ook de leiding bij de onderlinge wedstrijden, de regionale wedstrijden – voor zover die in de Rijver werden gehouden – en andere plaatselijke evenementen. Zij is erelid van de vereniging, evenals Corrie van Eck, een spin in het web bij veel clubactiviteiten. Daarnaast is zij 25 jaar secretaris geweest. Andere ereleden zijn onder meer Leo Stiens en Ad Lenskens, die ten tijde van de oprichting van de club respectievelijk voorzitter en secretaris waren.

De club heeft altijd open gestaan voor nieuwe initiatieven. Zo was badminton een aantal jaren populair. Ruim 80 leden trainden in de Rijver en speelden hun wedstrijden in de sporthal van Muiden. Ook judo en basketbal werden een tijdlang aangeboden. Deze drie afdelingen moesten in de loop der tijd door gebrek aan belangstelling worden opgeheven. De afdeling volleybal heeft de tand des tijds doorstaan, maar telt niet meer de vijftig leden van vroeger. De onderlinge wedstrijden gymnastiek/turnen voor de jeugd vinden nog steeds elk jaar plaats. De allerkleinsten krijgen een beweegdiploma, terwijl de oudere kinderen strijden om diploma’s en medailles.

De vereniging kampt al jaren met een tekort aan bestuursleden. Dit heeft geleid tot het besluit te fuseren met de Naardense zustervereniging ‘Keizer Otto’. Op 27 januari 2022 werd hiertoe door beide verenigingen een intentieverklaring getekend. Volgens voorzitter Vera van Etten verandert er voor de ongeveer 150 leden van de Muiderbergse zaalsportvereniging niet veel. Weliswaar verandert de naam in ‘Keizer Otto’, maar de kleding en de locatie (De Rijver) blijven hetzelfde. De fusie is officieel op 1 september 2022 ingegaan. Gymnastiek- & Turnvereniging Keizer Otto werd in 1900 opgericht.

Het ondertekenen van de intentieverklaring tussen de Muiderbergse zaalsportvereniging (ZSM) en zustervereniging Keizer Otto uit Naarden. Tussen de turnstertjes Mara Roest (links) en Liv Vestre zitten (v.l.n.r.) Frank de Wilde (secretaris van Keizer Otto), Vera van Etten (voorzitter ZSM) en Hetty Tjalkens (ledenadministratie ZSM). Geheel links de voorzitter van Keizer Otto, André Hollegie. Vóór de twee spandoeken staan Alexander Luijten (wethouder van Gooise Meren) en Angela Nagel-Endenburg (penningmeester ZSM).

« Terug naar Lexicon A-Z