WATERSPORTCENTRUM MUIDERBERG

WATERSPORTCENTRUM MUIDERBERG – haventje in het IJmeer voor de kust van Muiderberg. Het is hier zo ondiep *), dat het alleen geschikt is voor kleine vaartuigen. In het vaarseizoen zijn er vaste ligplaatsen voor zeilboten, motorboten en catamarans; voorts is er een stalling voor surfplanken. In de zomer kunnen zeilboten, surfplanken, kano’s en sups worden gehuurd. Gedurende de wintermaanden is de haven gesloten.

Fagel liet een tamelijk verwaarloosde haven achter

Eigenaar en havenmeester is Jeroen den Hartog. In 1995 kocht hij de haven met opstallen van Willem Fagel, die het op zijn beurt in 1950 had overgenomen van Henk Hazelaar. Jeroen gaf bij zijn aantreden de danig verwaarloosde haven een flinke opknapbeurt. De oudste zoon Youp geeft surfles, de jongste zoon Rafaël zeilles. Zij doen dit onder de respectievelijke namen Surfschool Muiderberg en Zeilschool Muiderberg. Hiernaast wordt zeilles gegeven door de Watersportvereniging Muiderberg, die over een eigen steiger beschikt.

Vaak aanwezig in de haven was de sympathieke Peter Hoefeijzers uit Weesp. Hij gaf zeillessen aan de jeugd en organiseerde zeilwedstrijdjes. De daarbij benodigde boeien werden gevormd door de ouders, die daarbij gedurende de hele wedstrijd in het water moesten staan. Een voordeel was wel dat zij hun kinderen van dichtbij konden aanmoedigen. Peter maakte ook uitstapjes met de kinderen naar pretparken. Hij overleed in 2021 op 81-jarige leeftijd.

‘s winters gesloten

*) In de zomer is de diepte 40 à 50 cm. In het najaar wordt het waterpeil met circa 25 cm verlaagd, omdat het IJsselmeer fungeert als opvanglocatie voor smeltwater uit de bergen.   

« Terug naar Lexicon A-Z