SPORTCLUB MUIDERBERG

SPORTCLUB MUIDERBERG – de vereniging werd op 1 september 1928 – het jaar van de Olympische Spelen in Amsterdam – opgericht als Voetbal Vereniging Muiderberg (VVM) *). Grote animator was Arie Vreeken, hoofd van de openbare lagere school. Het eerste speelveld was het weiland van Jo Niewöhner, de huidige Dorpswei. In 1935 werd een clubhuis neergezet, een tweedehandsje uit Weesperkarspel. De bezwete spelers konden zich na afloop wassen met water uit een regenton.

Een bijzonder voorval deed zich voor in 1934, het jaar waarin de Kerk aan Zee door een grote brand werd getroffen. De meeste vrijwilligers van de brandweer waren op het moment van de brand aan het voetballen op het weiland. Na het brandsignaal verlieten zij in looppas het veld. De tegenstanders en de scheidsrechter bleven verbouwereerd achter. Omdat er overmacht in het spel was, mocht de wedstrijd op een later moment worden overgespeeld. De voetbalclub moest wel de extra reiskosten van de tegenpartij betalen.

In 1939 dreigde de club door een tekort aan spelers te worden opgeheven De redding was wellicht dat op 20 augustus 1944 (midden in de oorlog dus) een echt voetbalveld in het Kocherbos in gebruik kon worden genomen. Na de fusie met gymvereniging Etios in 1951 werd de huidige naam aangenomen. Ook kwam er dat jaar een dameshandbalafdeling bij . Voetbalclub Echoboys wilde in 1956 ook in het Kocherbos komen voetballen, maar daar voelde het bestuur van Sportclub Muiderberg niets voor.

Een jaar of tien speelde S.C. Muiderberg in de clubkleuren van Real Madrid (foto uit archief Arie Gijzen; staand, derde van links).

De vereniging greep de viering van het 20-jarig bestaan aan de clubkleuren te wijzigen. Begonnen met een zwart tenue met witte boorden, werden de kleuren in 1948 veranderd in geel-blauw, de kleuren van Muiderberg. Weer twintig jaar later werd naar voorbeeld van Real Madrid gekozen voor een geheel wit tenue. In 1979 keerde de club terug naar de Muiderbergse kleuren geel/blauw.

Op sportief gebied kende club hoogte- en dieptepunten. In 1955 werd het eerste team kampioen van de 1ste klasse AVB (Amsterdamse Voetbal Bond) en promoveerde het naar de 4de klasse van de KNVB. De voetbalclub zou hier 22 seizoenen blijven, totdat in 1977 degradatie naar de AVB volgde, een jaar later zelfs naar de 2de klasse. Sinds 2017 is er in het geheel geen eerste team bij de heren.

Andere belangrijke data in de historie van de club waren:

1975: geboorte van het 3de Kerstdagtoernooi, de voorloper van het YumYum Toernooi.
1979: start damesvoetbal
1980: oprichting zaterdagafdeling  
1983: eerste shirtreclame
1995: start jeugdsurvival.

Al vanaf 1963 passeerden diverse oplossingen voor de veldproblematiek de revue. Door de groei van de vereniging werd namelijk een tweede veld noodzakelijk. Besproken opties waren uitbreiding in, naast of achter het Kocherbos. Deze pogingen liepen op niets uit. De noodzaak om bomen te kappen voor de aanleg van een tweede veld, was een niet te nemen hindernis. **). Uiteindelijk werd begin jaren `70 het sportcomplex De Negen Morgen langs de Dijkweg gerealiseerd.

Clubicoon was Fred Pool, die voor zijn jarenlange inzet als vrijwilliger eerst lid van verdienste werd en later tot erelid werd benoemd. Op voordracht van het bestuur volgde in 2009 zijn benoeming tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau en sinds 2021 draagt het hoofdveld zijn naam. Op zijn 90ste verjaardag in september 2023 kwam burgemeester Han ter Heegde hem in het clubhuis persoonlijk feliciteren. Fred Pool overleed op 8 januari 2024.

Toen De Negen Morgen nog tot de velden van Kroonslot behoorde, werd er niet gevoetbald maar gemolken. Op de achtergrond is de Kerk aan Zee zichtbaar. Foto uit het archief van Ariënne Cohen-Brandsma.

*) volgens Muiderbergkenner Piet de Raadt werd er al in 1919 in clubverband gevoetbald. De clubkleuren waren volgens hem wit met een rode kraag en rode manchetten. Bij gebrek aan een behoorlijk speelveld zou de club zijn opgeheven, waarna in 1928 de huidige vereniging werd opgericht.

**) Het zou later om dezelfde reden ook de Mixed Hockey Club Muiderberg niet lukken een tweede veld in het bos te realiseren.

« Terug naar Lexicon A-Z