RABOBANK

RABOBANK – de bank is met zijn rechtsvoorgangers bijna een eeuw in Muiderberg aanwezig geweest. Het begon met de oprichting op 16 augustus 1916 van de coöperatieve boerenleenbank Muiderberg. De eerste ledenvergadering werd gehouden in café ‘Nooit Gedacht’. Kantoor werd gehouden ten huize van de kassier, J. Post, Googweg 11. Per 1 januari 1948 werd de bank verplaatst naar Googweg 18 met J. Eekhoorn als kassier. Een grotere ruimte werd in 1956 gevonden in een woning bij de Hakkelaarsbrug (noot: nog nagaan of dit hetzelfde is als Googweg 18) . Speciaal voor Muiderbergers werd in 1965 besloten een bijkantoor in het Rechthuis te vestigen.

Een eigen pand kwam er in 1969 in de Dorpsstraat 17, waartoe het op deze plek staande woningblok met de naam Florisberg voor een deel werd gesloopt. De eerste steen werd op 20 september 1968 gelegd door Elbert Nagel.

Een jaar daarvoor was de naam Boerenleenbank gewijzigd in Raiffeisenbank (we nemen aan in verband met de fusie met de Raiffeisenbank in Muiden). Na de landelijke fusie tussen de Raiffeisenbanken en de Boerenleenbanken in 1972 werd – naar de beginletters – de handelsnaam Rabobank geïntroduceerd.

Het kantoor in de Dorpsstraat werd op 1 juli 2009 gesloten. Steeds meer bankzaken gingen via het internet lopen. Na verkoop van het pand aan de Vlaanderen-groep had de Rabobank nog enige tijd een middag per week een servicepunt in de Rijver. In eerste instantie bleef de betaalautomaat in de muur van het gebouw voor Muiderberg behouden, maar door de vele ‘plofkraken’ in het land werd deze begin 2018 uit veiligheidsoverwegingen alsnog weggehaald.

« Terug naar Lexicon A-Z