BUITENDIJKE(N)

BUITENDIJKE(N) – nieuwe woonwijk aan de oostkant van Muiderberg. De naam van de wijk kan letterlijk worden genomen: alle huizen liggen aan de buitenkant van de oude zeedijk die Muiderberg moest beschermen tegen het soms onstuimige water van de vroegere Zuiderzee. Met de naam is overigens wel iets bijzonders aan de hand. Veel mensen spreken van ‘Buitendijke’, gebaseerd op de naam van de vroegere polder ‘Buitendijke’. Het bouwplan van de nieuwe wijk is evenwel gebaseerd op het ‘Bestemmingsplan Buitendijken’ (met een N dus). BuitendijkE of BuitendijkEN, je kunt het eigenlijk nooit fout doen. Wij maken geen keus in deze encyclopedie en schrijven consequent Buitendijke(n) *).

Goedkeuring van het bestemmingsplan door de gemeenteraad had de nodige voeten in de aarde. Het collegevoorstel uit 1973 bevatte 200 woningwetwoningen (huur), 150 premiekoopwoningen en 200 woningen in de vrije sector, een totaal van 550 woningen. Na heftige discussies werd deze verdeling door middel van een amendement van twee raadsleden gewijzigd in 125 woningwetwoningen, 150 premiekoopwoningen en 200 woningen in de vrije sector: totaal 475 woningen. In 1976 werd begonnen met fase 1 van de uitbreiding (zie de kleurenfoto). De laatste huizen werden in 1996 opgeleverd. Door de bouw van Buitendijk(n) verdubbelde het aantal inwoners van Muiderberg. Bovendien kreeg het dorp, naast de Googweg, een tweede ontsluitingsweg, uitkomende op de A6.  

Een aantal straten in de wijk zijn, op voorstel van Ab Heij, genoemd naar watervogels. Zie hiervoor het hoofdstuk ‘Straatnamen verklaard’.

Fase 1 van Buitendijke(n). Linksonder de nieuwe Vinkenbaanschool. De twee ‘verticaal lopende’ straten zijn de Tesselschadelaan (links) en de Nienhuis Ruyskade. Ze beginnen in het oude dorp en zijn doorgetrokken in de nieuwe wijk. Beide komen uit op de IJsselmeerweg. Goed te zien is hoe, vanaf de ‘zee’, de Krommendijk zich door Muiderberg slingert, de feitelijke grens van de nieuwe wijk.

De nog lege vlakte leende zich uitstekend voor een crossbaan, zij het dat het geluid de ‘bewoonde’ wereld van Muiderberg bereikte.

*) Over deze wijk verschenen uitgebreide artikelen in het magazine van de Stichting Monumentaal & Historisch Muiderberg, uitgaven september 2021 en maart 2022.

« Terug naar Lexicon A-Z