BLIEKWIJK

BLIEKWIJK  – een waterplas aan de Willemslaan nabij de Dorpswei, vroeger een onderdeel van de buitenplaats Wisseloord. Het meertje (soms ook als Blieckwijk met een ‘c’ geschreven) is ontstaan na een dijkdoorbraak in 1675 en wordt daarom een ‘wiel’ genoemd (de Dobbertjeskom is op dezelfde wijze ontstaan). De herkomst van de naam Bliekwijk is niet duidelijk. Oorspronkelijk lag in het midden van de plas een vlonder voor eenden en andere vogels.

Vooroorlogse ansichtkaart van de Bliekwijk.

In strenge winters organiseerde de Vereniging tot viering van Nationale Feesten op de bevroren plas diverse wedstrijden en evenementen, zoals kunstrijden met verklede deelnemers. Een caravan fungeerde als ‘koek en zopie’. Met behulp van een gemeentelijke subsidie kwam er een stroomaansluiting voor feestverlichting en geluidsversterking.

Op 2 juli 2022 werden bij de Bliekwijk twee houten banken onthuld. Het bijzondere ervan is, dat ze zijn gemaakt van eiken, die vanwege een herinrichting van de Eikenlaan moesten verdwijnen. Het project, dat anderhalf jaar in beslag nam, werd gerealiseerd door de inzet van Ineke Hooijsma en Thijn Westermann, in nauwe samenwerking met de gemeente Gooise Meren.

Wethouder Barbara Boudewijnse van Gooise Meren (links) en Thijn Westermann (Stichting Groen Muiderberg) verrichtten samen de onthulling van de twee eikenhouten banken
Bliekwijk uit de lucht, ingeklemd tussen de Krommedijk (voormalige zeedijk) en de Willemslaan. Rechtsboven is de dorpswei te zien

 

« Terug naar Lexicon A-Z