BERGHUIZE (BERGHUIS)

BERGHUIZE – (ook Berghuis of Berghuizen), voormalige boerderij op de Brink 31, mogelijk uit de 18de eeuw. Tot 1975 zat er een agrarische bestemming op, daarna werd het een woonhuis, o.a. van Gerrit (‘Joepi’) Hensbergen.
De naam Berghuize werd eerder gebruikt voor het herenhuis in het Echobos, behorende bij de buitenplaats Rustrijk. Na afbraak van dit kapitale pand ging de naam over op de tuinmanswoning in het bos. Nadat ook deze woning was verdwenen, ‘verhuisde’ de naam naar het pand op de Brink 31. Berghuize is onder de naam ‘Berghuis’ een rijksmonument.
Sinds 1981 wonen hier cabaretier Freek de Jonge en diens echtgenote, de kunstenares/schrijfster Hella de Jonge-Asser. Het echtpaar kwam in 1977 in Muiderberg wonen; hun eerste huis staat in de Badlaan.

Vroegere boerderij Berghuize aan de Brink

Op 2 april 1935 wordt de boerderij Berghuize (aan de oostzijde van de Heerenweg) in Het Rechthuis openbaar verkocht. In de advertentie wordt gerept van een woonhuis met achterhuis, een stal voor 16 koeien en een paardenstal. Voorts staan op het erf een schuur, een loods en een hooiberg.

« Terug naar Lexicon A-Z