ANY DALE

Pony Pinky stond aan de wieg van de manege.

ANY DALE – manege aan de Googweg bij de Hakkelaarsbrug. Grondlegger was Jan Post, eigenaar van boerderij ‘Any Dale’. Eind jaren ’50 schafte hij zijn eerste New Forest pony’s aan, waaronder ‘Warren Pinky’. Kinderen uit de buurt mochten daarop rijden. Al snel meldden zich mensen met rijervaring, die het leuk vonden de kinderen ponyrijles te geven. Eén van hen was Renee den Dunnen, die een grote rol in de verdere ontwikkeling van ‘Pony Farm Any Dale’ zou spelen. Geleidelijk aan werden steeds meer New Forest-pony’s geïmporteerd en ook werden paarden aangeschaft. Eerst werd gereden op een buitenbaan. Bij regen reden de ruiters in de modder, bij mooi weer in een stofwolk. In de winter werd een ‘binnen manege’ gecreëerd door het plaatsen van een grote tent. Op 28 april 1969 werd de eerste steen voor een vast gebouw, gelegd door de moeder van Jan Post, mevrouw J. Post-Brouwer.

Manege Any Dale heette van 2007 tot 2022 Hippisch Centrum Muiderberg. Het bord boven de ingang is inmiddels vervangen.

In 1979 nam Joop de Jong de exploitatie van de manege over van Jan en Adrie Post en in 1984 werd hij eigenaar. Onder zijn leiding werd de manage, inclusief de horeca, gemoderniseerd en uitgebouwd. Tien jaar later droeg hij de manege over aan Marie Louise Perier. Na enkele minder goede jaren, keerde Joop de Jong in 2007 in het bedrijf terug als directeur/eigenaar en veranderde hij de naam in Hippisch Centrum Muiderberg.
Tegelijk kwam zoon Arjen in ‘de zaak’ werken en in 2012 werd hij medevennoot. Zijn vader trad eind 2021 terug en verkocht de opstallen aan de eigenaren van De Boer Dier & Ruiter, Jessica de Boer en Jan Westhof. Per 1 april 2022 werd teruggekeerd naar de naam ‘Any Dale’, volgens het nieuwe logo met de chique toevoeging ‘Hippique’.

Any Dale Hippique is begonnen met de bouw van een nieuwe, overdekte hal. Voorts komt er achter de manage een officieel wedstrijdterrein. De manage beschikt over meer dan honderd paarden voor het geven van lessen. Daarnaast wordt huisvesting geboden aan zo’n 60 pensionpaarden en pony’s. Deze paarden, pony’s en hun ruiters worden begeleid en getraind. De meest dramatische gebeurtenis in de historie van de manege is de (aangestoken) brand op 27 mei 1998, waarbij vijf paarden om het leven kwamen.

Een belangrijke plaats neemt het carrousel rijden in. De ‘Bonte Dinsdagavond Carrousel’ veroverde in 1984 in Rotterdam bij het eerste Nederlandse Kampioenschap Carrouselrijden de eerste plaats. De kampioensploeg stond onder leiding van Joop de Jong. Hiernaast zijn er nog drie andere carrouselgroepen actief, waaronder voor de jeugd de ponycarrousel ‘Any Dale Angels’. In de manege werden tweemaal de Nederlandse kampioenschappen carrousel rijden gehouden, in 1983 en in 1996.  

De manage vormt de thuisbasis van Rijvereniging ‘Any Dale’ en de Hollandse Carrousel Sociëteit. Het bedrijf Any Dale Trading van Joop de Jong (bemiddeling bij aan- en verkoop van sportpaarden en -ponies) is weg uit het pand. Tot 2018 had de Toneelvereniging ‘Stuk voor Stuk’ op de bovenverdieping haar theatertje. De foyer was gedurende zo’n twintig jaar (globaal van 1978 tot 1998) het speelterrein van de Biljartvereniging Muiderberg. De manage staat bekend om zijn grote aandeel in de Nederlandse film- en televisiewereld. Het paard van Sinterklaas is al jaren van Any Dale afkomstig.

Any Dale, Googweg 11 (foto 2022)

Any Dale is ook de naam van het huis Googweg 11, rechts van de manege. Het was destijds het woonhuis van J. Post, de eerste kassier van de Coöperatieve Boerenleenbank, de latere Rabobank.

« Terug naar Lexicon A-Z