LIEFTINCKMONUMENT

Het monument stond eerst in de Dorpsstraat t/o nr. 17

LIEFTINCKMONUMENT – monument ter herinnering aan de in Muiderberg geboren Pieter Lieftinck, de eerste naoorlogse minister van Financiën en vooral bekend van ‘het tientje van Lieftinck.’ Het monument van Belgisch hardsteen draagt de naam ‘De Geldzuivering’ en is ontworpen door de kunstenares Jocke Overwater (haar naam staat aan de linker zijkant). Pieter Lieftinck werd niet alleen bekend door de geldsanering, hij realiseerde ook de Bankwet uit 1948. Tevens werd onder zijn ministerschap De Nederlandsche Bank genationaliseerd. Hij kreeg internationale bekendheid door topfuncties bij de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds, beide gevestigd in Washington.

De afbeelding op het monument stelt het eerste naoorlogse bankbiljet van tien gulden voor. Omdat Lieftinck in die tijd minister van Financiën was, wordt dit bankbiljet het ‘Lieftincktientje’ genoemd. Dit is wezenlijk iets anders dan het befaamde ‘tientje van Lieftinck’. In de volksmond stond deze naamgeving voor een bedrag van tien gulden, dat in verband met de geldsanering aan alle huishoudens werd uitgekeerd. In de omwisselingsweek in september 1945 kon namelijk niet meer met oud geld worden betaald en was het nieuwe geld nog niet in omloop. Omdat de mensen toch boodschappen moesten doen, werd aan iedereen een bedrag van tien gulden uitgekeerd. Dit gebeurde met muntbiljetten van twee gulden vijftig en een gulden.

Het Lieftinckmonument werd in september 1991 in de Dorpsstraat geplaatst tegenover de daar toentertijd gevestigde Rabobank. Het verhuisde in mei 2023 naar dit pleintje aan zee. Pieter Lieftinck werd geboren in de oude Pastorie aan de Brink nr. 7. Voor het huis ligt een stoeptegel met de tekst: ‘Geboortehuis Pieter Lieftinck. 1902 – 1989’.

Verplaatsing naar het pleintje aan ‘zee’ (het IJmeer) op 11 mei 2023

« Terug naar Lexicon A-Z