FLEVORAMA

FLEVORAMA villa aan het begin van de Nienhuis Ruyskade, gelegen boven straatniveau. Door zijn ligging en grootte is het pand zowel vanaf het land als vanaf het water gezichtsbepalend voor het dorp. Het riante huis werd omstreeks 1883 in eclectische stijl gebouwd naar een ontwerp van de architecten Johannes Stillmann en Jan Hendrik Christoffels. Opvallend zijn de bewerkte schuingeplaatste stijlen, waarop de dakgoten rusten en de ‘vierkante’, symmetrische vorm. Het gebouw met diverse serres is vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde erkend als rijksmonument (dit geldt niet voor de omstreeks 1992 aangebouwde serre). 

Foto circa 1915

Opdrachtgever voor de bouw van Flevorama (letterlijke betekenis ‘zicht op Flevo’) was de Amsterdamse fabrikant Heinrich Ludwig Friedrich Rincker. Deze verkocht de villa in 1890 aan Willem Frederik Karel Roemer, directeur van het Amsterdams Paleis voor Volksvlijt. In 1917 werd Alfred Weiss de nieuwe eigenaar; hij gebruikte Flevorama als zomerwoning. Weiss was lid van de Amsterdamse gemeenteraad en van joodse afkomst. Vanwege het naderende oorlogsgevaar vluchtte hij in 1938 of 1939 naar Amerika. Het kapitale pand werd gedurende de oorlogsjaren verhuurd.
In 1945 wordt het huis gesplitst in een beneden- en bovenwoning. De benedenverdieping werd verhuurd aan Cor en Cees Vlaanderen, grondleggers van het gelijknamige makelaarskantoor. In 1947 bood Weiss het huis aan de Vlaanderens aan voor zegge en schrijve 8000 gulden. De familie maakte van dit aanbod om privéredenen geen gebruik. Daarop werd de villa aan Verhaaff verkocht.**)

Het pand kwam vervolgens nog in diverse andere handen, totdat het in 1962 werd gekocht door uitgever Johan Polak, naar verluidt voor 70.000 gulden. Hij verbleef er bijna 26 jaar, voornamelijk in de weekends. Polak, bekend van de Uitgeverij Polak & Van Gennep/Atheneum, stelde zijn ‘klifvilla’ vaak ter beschikking aan schrijvers, die er in alle rust konden werken. Gerard Reve kwam er over de vloer, evenals talloze andere vrienden/relaties van Polak: Antoine Bodar, Arnold Heertje, Jan Siebelink en Carel Willink. *)

De villa werd in 1992, na het overlijden van Polak, gekocht door Joosje de Koster uit Amsterdam, dochter van oud-minister van defensie Hans de Koster. Zij gebruikte het huis als weekendverblijf. Na haar overlijden in 2015 kwam de villa in handen van haar partner, Arjen Bouwmeester. Deze verleende zijn medewerking om drie afleveringen van het Muiderbergse Sinterklaasjournaal in het pand op te nemen. Nadat het pand een tijd in de stille verkoop had gestaan, kwam de verkoop voorjaar 2023 in de openbaarheid. Het bericht circuleerde, dat de vraagprijs toen rond de elf miljoen euro lag. Op Funda stond begin oktober 2023 een vraagprijs van € 8.250.000 k.k. Volgens dezelfde bron bedraagt de woonruimte 317 m2 en de perceelgrootte 5.180 m2.

Rik van Dam geschilderd door Carel Willink met op de achtergrond Flevorama

Het kapitale pand is een rijksmonument en staat afgebeeld op het schilderij ‘Portret van Rik’, in 1976 in opdracht van Polak gemaakt door de magisch-realistische schilder Carel Willink (1900 – 1983). Rik van Dam was de pleegzoon van Polak.

*) deze namen zijn genoemd in een op 29 april 2023 in de Gooi en Eemlander verschenen interview met Ans Ceelie-Bergman. Zij was ruim dertig jaar beheerder van het monumentale pand. In het interview vertelt zij, dat ze begin jaren ’90 werd overvallen en op een stoel werd vastgebonden. Ze kreeg een pistool tegen haar hoofd en werd bedreigd met een mes. Ans raakte niet gewond; de overvallers werden gepakt.

**) Bron van deze alinea: Erik Pieter Vlaanderen, een zoon van Cees en Cor. Gooi- en Eemlander 29 maart 2023.

                

Flevorama in 2023 in de verkoop

« Terug naar Lexicon A-Z