BRINK

BRINK – oorspronkelijk was de brink een gemeenschappelijke weideplaats (meent) voor vee van de boeren uit de omgeving. Er  stonden buitenplaatsen omheen van rijke Amsterdamse kooplieden, met namen als Hofrust, Rustrijk en Berghuize(n). De eigenaren vonden de wei tussen hun optrekjes niet zo fraai en lieten voor eigen rekening in de eerste helft van de 18de eeuw een grote hoeveelheid bomen planten. Daarna werd van het beukenbos (Beukenbosch) gesproken en nu hebben we het over de Brink. Omdat brink een soort eigennaam is geworden, wordt het meestal met een hoofdletter geschreven, net als de wegen er omheen Brink heten.

De Brink vormt het sociale openlucht middelpunt van het dorp. Op deze bomenrijke plek, waar o.a. uilen en spechten leven, worden de nationale feesten gevierd, houdt Sinterklaas audiëntie en wordt het jaarlijkse muziekevenement ‘Swing op de Brink’ gehouden. Ook wordt er regelmatig gejeudebouled, hetgeen gestructureerd begon met de in 1994 opgerichte Jeu de boules vereniging ‘De Brink’.  Op 4 mei vindt er de jaarlijkse dodenherdenking plaats, georganiseerd door de Stichting Muiderbergse Feesten. In 2012 kwam er een zichtbare herdenkingsplek in de vorm van een monumentje, genaamd de Levensboom.

De oude vogelkooi (volière) op de Brink

Vroeger bevonden zich op de meent twee brandvijvers. Eén is drooggevallen en de andere ondervindt de gevolgen van een gedaald grondwaterpeil. In 2011 werd de Brink grondig aangepakt. De vijver werd aangepast en de volière weggehaald. Het hieraan ten grondslag liggende groot onderhoudsplan, waarin de kap van negentig bomen was opgenomen, was aanleiding voor de oprichting van de Stichting Groen Muiderberg.

Dit in 2011 weggehaalde ‘kippenhok’ was de laatste volière op de Brink.

Rond de brink staan tal van historische huizen, zoals villa Caecilia, Boschlust, Berghuis, de oude Pastorie en Krakenstein. Als contrast hier een in 2022 verbouwde, gemoderniseerde villa op Brink 10.
« Terug naar Lexicon A-Z