BRANDWEER

Impressie van een bluspompje (tekening P. de Raadt)

BRANDWEER – rond 1890 kreeg Muiderberg een vrijwillige brandweer. Het materieel bestond uit een kleine bluspomp. Deze stond keurig opgeborgen in een brandspuithuisje op de Brink. Bluswater werd betrokken uit de Brinkvijver en uit een sloot in de Populierenlaan. Later kwam daar nog een pomp bij, die boven de bron van het riviertje de Scheene was aangebracht.

De eerste echte actie was het blussen van een brand van café De Echo in 1903. Een jaar later brak een grote brand uit in het Badhotel Muiderberg. Dit chique hotel werd grotendeels verwoest. Een rol daarbij speelde dat de pompen moeite hadden het bluswater naar het hoger gelegen hotel te stuwen. In 1934 werd de Kerk aan Zee door een grote brand getroffen. *) Op het moment dat de brand uitbrak, stonden de meeste vrijwilligers op het voetbalveld. Na het brandsignaal verlieten zij in looppas het veld. De tegenpartij en de scheidsrechter bleven verbouwereerd achter.

Brandweerpost Echolaan, gebouwd in 1943

De brandweerkazerne aan de Echolaan werd in 1943 gebouwd en is daarna diverse malen verbouwd en uitgebreid. De post Muiderberg dreigde op 1 september 2007 te verdwijnen. Het gebouw voldeed niet aan de ARBO- en milieueisen en aanpassing zou forse investeringen vergen. Na protesten van diverse kanten werd het voorstel van B & W door de gemeenteraad afgewezen, waarna een ingrijpende renovatie begon.

In de loop der jaren is de vrijwillige brandweer ingezet bij woningbranden, schoorsteenbranden, autobranden, te water geraakte dieren, etc. Ook werd geassisteerd bij auto-ongelukken op de A1 en A6 en andere calamiteiten. De jeugd kent de brandweermannen van de traditionele kerstboomverbrandingen.

Van de vele branden die in Muiderberg hebben gewoed, kunnen nog worden genoemd Badhuis Werth (1897), villa Hoogenhuize (1933), café De Landbouw (1971), Gruno State (1971) en manege ‘Any Dale’ in 1998. Deze brand was aangestoken door een pyromaan.

Een speciaal uitje was het bezoek aan Florisberg in 1992, waar de honderdjarige ‘tante Trui’ ( G. Niewöhner-De Beus) – toen de oudste inwoonster van de gemeente – werd toegezongen.  

Mercedes Altego brandweerwagen, aangeschaft in 2009

Naoorlogse commandanten waren Cornelis Dirk de Haan (1947-1965), Teus de Haan (1965 – 1970), Herman Hasenaar (1970-1976), Gerrit Wegman (1976-1989), Cees Hennipman  (1989- 2004) en Henri de Gooijer (sinds 2005). Muiderberger Martin Mager werd de eerste beroepsbrandweerman in de gemeente Muiden. Het aantal vrijwilligers schommelt rond de vijftien. Er wordt wekelijks geoefend.

*) dit was de tweede grote brand. Drie eeuwen daarvoor was de kerk ook al door brand getroffen.

« Terug naar Lexicon A-Z